מאמרים


נגישות נכים

תקן ישראלי  1918 לנגישות אנשים עם מוגבלות מגדיר את מטרתו כדלקמן : 
"להגן על כבודו וחירותו של אדם עם מוגבלות, ולעגן את זכותו להשתתפות שוויונית ופעילה בחברה בכל תחומי החיים, וכן לתת מענה הולם לצרכיו המיוחדים באופן שיאפשר לו לחיות את חייו בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד, תוך מיצוי מלוא יכולתו".

 

אנו בתקופת ביניים שבא מיישמים ומפנימים אדריכלים ומתכננים את המטרה הראויה שקבע התקן. תקן הנגישות מיושם בכל מבנה חדש הנבנה בערים הגדולות. האדריכלים הצעירים מפנימים את תקני הנגישות בדיוק כמו תקני התכנון והבניה.

באוטובוסים בניו יורק בולטת נוכחות של אזרחים הנעזרים בכסאות גלגלים או הליכון העולים לאוטובוס ללא מלווה. הנהג קם מכסאו, מפעיל את הרמפה ומעגן את הכסא למקום המיועד לנכים העגלות. בארץ עדיין לא הופנמה דרישת החוק והשירות שאמורים לקבל האזרחים.

תוחלת החיים ורמת החיים עולות, יותר אנשים בגילאים בוגרים, שאינם מוגדרים נכים, עם לקויות תנועה, שמיעה וראיה משתלבים במרקם  החיים. אוכלוסיה זו   מגיע לכל מקום בכוחות עצמה או עם עזרה מינימלית.  אוכלוסיה בוגרת לא תוותר על זכותה לשילוב מלא בתחבורה על כל סוגיה, במקומות בילוי ובמרחב העירוני והציבורי. אוכלוסיה זו מבקשת  להמשיך לחיות באותה סביבה גם שהיא מתבגרת.

מרחב עירוני, בית ומרחב ציבורי  נגיש  מהוה יתרון גם לאנשים צעירים ובריאים הנעים באמצעי תחבורה "ירוקים" כמו אופניים, קורקינט ממונע, סקטים, עגלת תינוק  וכו'.

דלתות רחבות יותר עם פתח אור של 80 ס"מ לפחות, פרוזדורים רחבים שממלא מוכתבים ע"י חוקי הבטיחות. שיפועים נוחים מתחת לעשרה אחוז במקום מדרגות.  מעלית עם דלת ברוחב  80 ס"מ לפחות עם  עצירה מדוייקת במפלס הרצפה וכריזה קולית של הקומה ועם לוח לחצנים נוח לקריאה לכבדי ראיה.   כל דרישות תקן הנגישות הללו מקלות על כל האוכלוסייה כולל הצעירים והבריאים.

 

הדרישות בתקן למרחב הציבורי נוחות ונחוצות לכלל האזרחים נכים, צעירים ומבוגרים. בעמוד בולט במדרכה יכול להיתקל גם אדם עם ראיה מעולה ולא רק עיוור. לכן חשוב ליישם את דרישות התקן: רצפה ללא חספוס גס שאינו מתאים לכסאות גלגלים או להליכה רגלית של אנשים הנעזרים בהליכון. במקומות בהם יש סבכות וכיסויים לבורות או צמחיה רווח קטן מ13 מ"מ בכיוון ניצב להליכה. גובה בין שני משטחי דרך קטן מ 13 מ"מ ןשיפוע עד 50%, במידה והפרש הגבהים יהיה מעל מידה זו השיפוע מתון 5% עד 10% נוח מאוד לשימוש. כנ"ל רוחב מעברים והמדרכות מעל  130 ס"מ מאפשר הליכה נוחה לכלל האזרחים ולא רק לנכים.

 

הדרישות בתקן הנגישות לחניות לנכים הגיוניות וסבירות לרכבי  שטח ומסחריים באזורים בהם מעמיסים סחורה ומגיעים עם עגלות סופרמרקט ועגלות תינוק.  מקומות חניה ברוחב   460 ס"מ  אורך חופשי לחניית רכב במקביל לכיוון הנסיעה 600 ס"מ עבור רכב רגיל ו- 750 ס"מ עבור רכב גבוה במגרשי חניה עבור רכבים מסחריים , יקלו על נהגים מכל המגדרים.  ההגדרה בתקנות של רוחב מינימלי 230 ס"מ לחנית רכב רגיל בעייתית לרכב גדול  ואנו רואים  בכל מגרש חניה רכבים  התופסים שתי חניות. הגדלת הרוחב תקטין את מספר המקומות המסומנים אך תאפשר חניה נוחה יותר ליותר מכוניות, באופן כזה גם נכים יוכלו להשתמש בהם.

לסיכום, לדעתי תקני הנגישות יופנמו תוך מספר שנים  לטובת כל האוכלוסייה ללא "תווית" של התאמות לנכים מכיוון שהעלות בבניה חדשה לא תהיה גבוה יותר וכל מה שיידרש יהיה שכל ישר וידע מקצועי, תכונות שיש בשפע לציבור המתכננים והאדריכלים הצעירים. 

מאמרים נוספים בנושא שכתבתי באתרי מאמרים

http://www.articles.co.il/article/36263/נגישות%20-%20דרך%20נגישה

http://www.articles.co.il/article/36228/%20%20נגישות%20-%20חניונים%20ומקומות%20חניה%20לנכים

 http://www.articles.co.il/article/35772/%20%20נגישות%20-%20מקומו%20של%20יועץ%20נגישות%20בפרויקט%20בינוי 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola